Tuinieren – Mijn kamerplanten

Haarmos

Haarmos [Muehlenbeckia complexa]

Water en verzorging:

Licht en warmte:

Minimale temperatuur:
Dag:
Nacht:

Extra voeding:

Verkleurde bladeren:

Snoeien:

Vermeerderen:

Pannekoekenplant

Pannekoekenplant [Pilea peperomioides]

Water en verzorging:
Wekelijks een beetje water, de grond moet licht-vochtigblijven. Teveel water of uitdroging van de grond is nefast. Best geen terra cotta pot omdat die water opneemt.

Licht en warmte:
Zonnige standplaats, in de zomer niet in de volle zon.  Als de plant te licht of te donker staat, zul je dit snel zien aan de bladeren. Deze kunnen geel worden en slap gaan hangen. Probeer dan een nieuw plekje uit voor de kamerplant.

Minimale temperatuur:
Dag: 19 ℃
Nacht: 19 ℃

Extra voeding:
Niet teveel voeding geven. Matige gebruiker.

Verkleurde bladeren:
Het kan zijn dat de onderste bladeren van de plant slap gaan hangen, of zelfs verkleuren. Dit is helemaal niet erg! Deze bladeren kun je van de Pilea afhalen. Zo vormt hij uiteindelijk een stammetje en kan hij zijn aandacht richten op de nieuwe blaadjes. Wordt heel je Pannenkoekenplantje geel? Dan zou dit kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Verander eens de plek van de kamerplant en kijk aan of het beter gaat.

Snoeien:
Oude bladeren verwijderen.

Vermeerderen:
De plant groeit zelf kleine kindjes rondom de moederplant. Deze kun je het beste even laten zitten zodat ze iets groter zijn gegroeid. Vervolgens kun je ze voorzichtig los snijden en in een glas met water zetten. Ververs het water regelmatig en je zult snel zien dat het stekje worteltjes groeit. Als het stekje worteltjes heeft, kun je hem in verse grond plaatsen.